Selecteer een pagina

Was het de koude 2015-2016-winter? Hoe dan ook, ik was aangekomen tot 74 kilo en ondanks vaak sporten zakte ik maar niet onder de 68 kilo (als gevolg van verkeerd eten?) Nog vijf maanden en ik zou starten aan de loodzware, steile Jungfrau Marathon in Zwitserland. Elke kilo extra daar betekent extra lijden. Ik moest een list verzinnen, mezelf een kick geven, en wel onder mijn eigen kont.
Ik begon aan Sportvasten, ook om te zien of ik het voor mij nieuwe vasten zou volhouden. Dat daarbij zelfs mijn VO2-max omhoog zou gaan en ik meer energie zou voelen, eventueel, klonk natuurlijk helemaal als muziek in de oren van een duursporter. (Jarenlang de allerzwaarste cyclosportieve tochten gereden, tot nu toe.)

De informatie van mijn coach was duidelijk, mijn vragen tussendoor kregen steeds vlot een antwoord waar ik wat mee kon, en verder moet je het gewoon volhouden. Ik kan gelukkig heel goed lezen, dus staat er ‘tien olijven in de sla’, dan zijn het er hier ook tien. Simpel. Duidelijk.

Resultaten:

– Na de tiendaagse startkuur: vijf kilo kwijt, tot aan laag in de 63 kilo.
– Na de eerstvolgende driedaagse minikuur: nog eens 2 kilo kwijt tot aan 60,8 kilo. (Mind you, vanaf 74 kilo in de winter! Nu laat ik het graag vieren tot 63-64. Dan vind mijn vrouw me tenminste nog knap, haha.)
– Ik kon op vakantie in Italië zeer zware bergtrainingen aan en ’s middags nog fris met het gezinnetje op stap.
– En vooral: de Jungfrau Marathon eindigde ik als 485e van de 3300 gefinishte heren, en dat als 46-jarige eerstejaars marathonloper.

En of ik inderdaad wat energieker ben?

In plaats van maan-den-lang rusten na de Jungfrau:
– direct aansluitend vijf lange dagen gewandeld en geklauterd in de Marokkaanse Atlas, tot op bijna 4300 meter;
– aan het eind van de superlange laatste dag ging ik nog vrolijk het dorpje in om taart te halen voor de uitgeputte rest;
– net een maand na de Jungfrau loop ik op zondag 16 oktober de Marathon van Amsterdam (waarschijnlijk wel op het gemak, maar toch).

Ik ben gewoon dik tevreden met Sportvasten, trouwens ook doordat ik nu veel gezonder en gerichter weet te eten. Al met al echt veel voordelen, dat Sportvasten. Ik zeg dus: doen! Enige nadeel: je moet een compleet nieuwe garderobe kopen, veel kleinere maten…!